Sälens KafferosteriSälens KafferosteriSälens Kafferosteri

Falukuriren

Rolf Larsson på Falukuriren skrev en längre artikel om oss som fanns att läsa i Pralin den 22 maj. Bilderna togs av Rolf. Artikeln är nästan helt återgiven nedan. För resten, se www.dt.se.

 

 

Nils nya liv: Från investmentbanken i London till det småskaliga kafferosteriet på farmor och farfars gård i Sälen

Släkten har bott i Transtrand sedan 1500-talet och för Nils Nerback som numera deltidsbor i 22-miljonersstaden Sao Paulo i Brasilien är det en lisa att komma till lugnet Transtrand. Idén till att öppna ett kafferosteri i släktgårdens källare fick han dock i Brasilien.

– Ingenstans i världen odlas det så mycket kaffe som i Brasilien så jag tänkte att det borde gå att hitta rätt bönor för att rosta ett riktigt gott kaffe, säger Nils Nerback. 

Valet föll till slut på odlaren Patricia Borges som har kaffefarmen Fazenda Fortaleza dos Borges i distriktet Minas Gerais.

– Det ligger i bergen mellan Sao Paulo och Rio de Janeiro där finns det 5 000 kaffeodlare. Man skulle kunna tro att det vore lätt att hitta ett gott kaffe när det finns så många att välja mellan, men det var som att leta en nål i en höstack, säger Nils Nerback.

– Brasilien är något av en motsatsernas land när det gäller kaffe. Å ena sidan producerar de mest kaffe i hela världen. Å andra sidan exporterar de allt bra kaffe från landet. Brasilianarna är duktiga på att odla kaffe men dåliga på att rosta och brygga det, fortsätter han.  

Patricia Borges kaffefarm ligger på tusen meters höjd fem timmars bilfärd upp i bergen från Sao Paulo.

– Jag föll för hennes sätt att odla kaffet, att farmen är fair trade-licensierad så att arbetarna har det drägligt och så klart för smaken på kaffet. Det var precis som jag ville ha det och det klart bästa av de över 100 prover jag smakade på innan jag bestämde mig.

Som utbildad kafferostare och barista i Brasilien visste Nils Nerback vad han ville ha för för kvalitet och smak på kaffet han skulle rosta i källaren i släktgården i Transtrand - 11 000 kilometer från kaffeodlingen i Brasilien.

– Svenskar dricker bra kaffe. Faktum är att frågan i filmen Sällskapsresan - "Finns det svenskt kaffe på hotellet?" var rätt ställd. Svenskt kaffe är i regel jättebra, säger Nils Nerback.

Att han numer bor i Sydamerika beror på hans far som på 1980-talet fick tjänsten som inköpschef på den växellådefabrik som Scania har i staden Tucuman i nordvästra Argentina.

– Jag var 14 år och det var ett äventyr, som att flytta till andra sidan månen. Då fanns ju inget internet och telefonsamtal var begränsade. Det fanns en liten svenskkoloni på grund av Scaniafabriken och vi barn från Sverige gick i svensk skola, säger Nils Nerback. Vi var mellan tio till femton elever på skolan, som följde den svenska läroplanen.

– När vi skrivit prov så skickades de med post till Sverige för att rättas där. Det tog alltid några veckor innan man fick veta hur det gått på proven eftersom de kom tillbaka rättade via posten.

Familjen flyttade till Argentina i slutet på 1980-talet. Då var fortfarande minnet av Argentinas krig mot Storbritannien om Falklandsöarna 1982 i högsta grad levande. Argentina förlorade kriget och förlusten fick stora efterverkningar för militärdiktaturen som hållit landet i ett järngrepp i sex år, då det enligt uppskattningar försvann 30 000 medborgare. Efter krigsslutet ökade protesterna i Argentina mot militärjuntan som tvingades avgå 1983.

Att det varit krig påmindes man om när det stod " Las Malvinas son Argentinas" sprejat på husväggar, det vill säga att Malvinas - Falklandsöarna - är argentinskt. En annan sak jag minns var att det väldigt tryggt på gatorna, det förekom inget våld eller brottlighet så vitt jag vet, säger Nils Nerback.

Det till skillnad mot hans nuvarande hemstad Sao Paulo i Brasilien där en självklar fråga när man köper en ny bil är om den ska vara bepansrad eller inte. Men mer om det senare.

Efter att ha tillbringat tre år i Argentina flyttade Nils hem och gick gymnasiet och studerade ekonomi på Uppsala universitet. Han tog dubbelexamen i national- och i företagsekonomi. Sen flyttade han till London och arbetade på en investmentbank i city. Arbetet gick före allt, arbetsdagarna var på runt 17 timmar om dagen. En ohållbar situation skulle det visa sig.

– Jag minns särskilt vid ett tillfälle när jag sökte ledigt för att kunna fira en födelsedag på en helg men fick nej från banken. Då sa jag upp mig och började som ekonom på svenska Vattenfall.

Men till slut tog längtan till Sydamerika över och Nils flyttade till Brasilien och 22- miljonersstaden Sao Paulo. Sedan tio år tillbaka har han agenturen för de världsberömda kockkläderna Bragard i Brasilien.

– Varje gång en restaurang i Brasilien får en stjärna i Guide Michelin så ingår en kockjacka av Bragard i utmärkelsen, och då är jag där och delar ut den. Jag syns mycket på bilder i media på grund av det, skrattar Nils Nerback.

Trots att Brasilien är ett jätteland med över 200 miljoner invånare finns det färre stjärnrestauranger där än i matlandet Sverige.

– I Sao Paulo och Rio de Janeiro, med sammanlagt 34 miljoner invånare, finns det bara 14 restauranger som fått minst en stjärna i Guide Michelin. I Sverige med sina tio miljoner invånare finns det 26 stycken. Sverige ligger långt framme på det gastronomiska området.

Hans hemstad Sao Paulo är omtalad för sin brottslighet. De riktigt rika fördas med helikopter för säkerhets skull. Nere på gatuplan är bilar med pansarkaross ingen ovanlig syn för att förhindra rån i trafiken vid till exempel rödljus. Pansar har dock den nackdelen att det är betydligt tyngre än bilplåt så bilarna blir trögare och drar mer bränsle.

– En detalj är att pansarglaset väger så mycket att de elektriska fönsterhissarna inte orkar veva upp dem igen om de blivit nedhissade, förklarar Nils Nerback.

– Jag har ännu inte köpt någon bil med pansarkaross men många av mina vänner har gjort det, fortsätter han.

Nils Nerback understryker att även om det finns brottslighet i Sao Paulo så har han själv aldrig råkar illa ut, trots att han åker buss och tunnelbana själv. Något man avråds från att göra.

– Har man inget värdefullt på sig som en dyr klocka, smycken eller fin mobil som rånare vill komma åt så händer det ingenting. I Sverige kan man ju bli överfallen av gäng bara för att de känner för att slå ner en. Det skulle aldrig hända i Brasilien där rånare rånar för att komma åt någonting värdefullt.

Det är på sätt och vids tack vare coronaepidemin som Nils Nerback kom på tanken att öppna kafferosteri i Sälen.

– Sao Paulo stängde ner i mars 2020. Jag satt hemma och fick idén om att börja rosta kaffe i källaren på släktgården. Jag åker ju hit varje år och har fullt av barndomsminnen, som när vi barn fick åka hölass och vara med djuren som farmor och farfar hade här.

Sälens Kafferosteri

När tidningen kliver in i källaren håller Maria Berg och han just på att ladda rostugnen med en sats råbönor. De tar inte lång tid innan doften av nyrostat kaffe fyller den lilla källaren. Rostugnen är inköpt från Nederländerna och Nils valde den för att det var den enda som gick på elektricitet och inte på gas.

– Det kändes viktigt att kunna använda miljövänlig el istället för gas, säger Nils Nerback.

Kaffebönorna rasslar runt i rostugnens trumma där rostningen sker högteknologiskt. Rostugnen är kopplad till en dator där olika diagram visar ugnstemperaturen, temperaturen på råbönorna som ska rostas, hur snabbt trumman snurrar och hur mycket varmluft som blåser in i rostugnen.

– Det är när bönorna nått ugntemperaturen under en viss tid som rostningen blir perfekt. De får inte rostas för länge för då blir de brända men inte heller för kort tid för då hinner inte smakämnena utvecklas fullt ut, säger Nils medan han uppmärksamt följer hur de olika diagrammen utvecklar sig på datorskärmen.

Han förklarar att kaffe växer överallt i Brasilien - till och med på hans gata i Sao Paulo "som maskrosor i städerna i Sverige". Men för att det ska bli gott kaffe måste en massa omständigheter falla på plats. Det ska vara rätt antal soltimmar. Rätt klimat över året helst på hög höjd. Regnen ska komma vid rätt tidpunkt under kaffets mognadsprocess. Kaffebuskarna ska få rätt mängd under en viss tid och få växa i lugn och ro innan nästa regn kommer.

– Det är viktigt att skörda kaffebönorna vid rätt tidpunkt. Bönorna längst ut på grenarna mognar först och ska skördas för sig. Längre in på grenen tar det längre tid innan bönorna blivit som bäst. Stora bolag använder skördemaskiner som påminner om sidoborstarna i en biltvätt. De sveper fram över buskarna och skördar samtliga bönor så att mogna och omogna blandas, säger Nils Nerback.

– Jag väljer tillsammans med odlaren Patricia Borges ut de bönor som är mogna och i rätt storlek. Det är viktigt att bönorna är i samma storlek när de ska rostas, annars kan de minsta bli brända och de största blir inte färdigrostade, fortsätter han.

Och när rätt grad av rostning infunnit sig hos bönorna i rostugnen är det dags att släppa ut det nyrostade kaffet för avsvalning under omrörning. Nils ger Maria ett tecken och hon drar i luckan så att de nyrostade kaffebönorna strömmar ner i rostugnens uppsamlingskärl där stålarmar hela tiden rör om så att avsvalningen sker jämt och kontrollerat.

Maria Berg från Sälen håller på och lär sig kafferostningens hemligheter. Annars arbetar hon tre morgonpass i veckan på ett bageri i Kläppen.

– En normal arbetsdag där är mellan 04:00 till 12:00. En dag i veckan kommer jag att gå till rosteriet för att rosta kaffe. Sedan får vi se hur ruljangsen utvecklar sig om det ska bli mer tid i rosteriet i framtiden, säger Maria Berg.

– Det är kul att lära sig att rosta kaffe. Det skiljer sig åt från att baka bröd, enda likheten är väl att man använder en ugn i båda fallen. Jag gillar mitt kaffe fylligt och svart. Det kan behövas om man arbetar från 04:00 på morgonen fram till på eftermiddagen, säger Maria.

De nyrostade bönorna vägs upp, mals och paketeras. Varje påse försluts för hand med en påsförslutare.

Nils har planer på att starta kafferostningskurser.
– Kom hit en eftermiddag och se hur man rostar kaffe och rosta ditt eget.

Går rosteriet bra finns planer på att flytta verksamheten till en lokal i Sälenfjällen i framtiden.

– Där är ju mellan 50 000 till 100 000 besökare i veckan under högsäsong. Massor av turister som vill köpa varor det står Sälen på och varför inte ett gott kaffe, säger Nils Nerback.

 

Nils Sälens Kafferosteri
Söndag,Måndag,Tisdag,Onsdag,Torsdag,Fredag,lördag
Januari,februari,Mars,April,Maj,Juni,Juli,Augusti,September,Oktober,November,December
Det finns inte tillräckligt av dessa artiklar. Endast [max] vänster.
Kundvagn

Din vagn är tom.

Return To Shop

Lägg till ordernot Redigera ordernot
Uppskatta frakt
Lägg till en kupong

Uppskatta frakt

Lägg till en kupong

Rabattkoden används på betalsidan